top of page

Juletræer i forskellige teknikker


Nu siger kalenderen 'december' og dette blogindlæg kommer derfor til at omhandle en lille guide til juletræer udført i forskellige keramiske teknikker, som alle kan kreere.

Teknik 1 – juletræ med prægning

Et kegleformet juletræ formgives i stentøjs- eller porcelænsler og når træet er læderhårdt, udhules træet. Ved hjælp af en slynge skæres små indhak i leret med varierende afstand, som vil give juletræet det karakteristiske gran-look. Træet kan laves i varierende størrelser, men bør udhules hvis diameteren er mere end tre cm.


Teknik 2 – juletræ i pladeteknik

Stentøjs- eller porcelænsler rulles ud med kagerulle og der udstikkes, eller udskæres to juletræer. Det ene juletræ halveres og alt ler lades tørre til læderhårdt. Der ridses nu fra top til bund på begge sider af det hele juletræ og ligeledes på siderne af de to halve træer. Herefter samles de to halve træer på hver sin side af det hele juletræ med slikker – og træet kan nu stå selv og tørre videre, mens samlingerne finpudses med pensel eller svamp.


Teknik 3 – klip et juletræ

Der udformes en kegle i stentøjs- eller porcelænsler i den størrelse træet ønskes. Har keglen en diameter på mere end tre cm udhules den. Der klippes nu små indhak i keglen mens træet roteres. Når der er klippet hele vejen rundt, klippes igen forskudt under de foregående klip, og sådan fortsættes indtil bunden af keglen nås. Saksen kan med fordel vippes let ud og op til slut i klippet, hvis man ønsker mere strittende "grene".


Teknik 4 – juletræ i kurinuki

Der udformes en kegle i stentøjsler og lades stå til den er knap læderhård. Keglen udhules og der skæres nu små stykker af keglen med enten en slynge, kniv eller skæretråd, så keglen får juletræs-struktur. Start fra toppen og skær hele vejen ned ad keglen.


Alle juletræer forglødes (brændes første gang) når de er gennem tørret og kan herefter glaseres i lækre gran-grønlige nuancer, måske med lidt snehvidt glasurstrint, inden de glasurbrændes og bliver klar til at pryde julebordet. Glædelig jul.

71 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page