top of page

Strikkeskålens ABC


De er vældig populære og fås i et væld af farver og udtryk – Strikkeskålen hitter og det forstår man godt, for hvor er det skønt at have styr på garnet, når der strikkes løs.

Set fra en keramisk vinkel er den imidlertid en vanskelig størrelse at tæmme idet spiralen på siden af skålen, kan give anledning til skævhed eller måske endda en give en spiral, som bøjer sig udad og væk fra skålen.


Drejeteknik eller kvætsning vil være oplagt. Man kan gardere sig en smule ved at vælge en chamotteholdig stentøjsler, for at øge skålens og spiralens styrke, og så skal man gerne formgive en kraftig spiral, og være meget forsigtig, når der skæres ud. Mange spiraler må lade livet fordi den netop er så sårbar ved udskæring. Nogle har bedre held med at lave et L i stedet for en spiral, men her er det en smagssag om man bryder sig om det udtryk, da der måske er mere ”swung” i spiralen. Fordelen ved et L er, at det ikke på samme måde vil slå sig i brændingen, når leret bliver blødt og dermed være mere tilbøjelig til at holde skålens facon.


Skal der mon være huller eller ej i skålen? Ja, her mødes formgivning og funktion – Nogle strikkere ser hullerne som en kæmpe hindring. Her skal du klippe eller hive garnet over, med mindre du har garnskålen med overalt som en integreret del af dit strikketøj – det dur på hjemmefronten, men er måske knap så smart på cyklen eller i bussen. Omvendt kan det være praktisk med huller i skålen idet garnet i så fald ikke ryger ud af nogen rille, men skal du skifte garn, så er arbejdsgangen altså væsentligt lettere i spiralen.


Endelig kommer vi til skålens størrelse. Her må det afhænge af strikkerens evner i forhold til hvor mange garnnøgler skålen skal rumme. Set fra en keramisk vinkel foreslås to skåle, en lille og en stor simpelthen fordi man aldrig kan få nok keramik og så er vejen i øvrigt samtidig banet til udviklingspotentiale på strikkepindene.

48 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page