top of page

Skal man være kreativ for at gå til keramik?

Keramik er populært som aldrig før og vi mærker virkelig efterspørgslen i KERAM!KKEN med udsolgte hold og workshops. Men hvordan er det nu lige… Skal man have en kreativ åre, for at det overhovedet giver mening at sætte sine ben i værkstedet??


Det kommer helt an på, hvad du selv gerne vil have ud af keramikken! Uanset om du er er kreativ anlagt eller ej, så skal du nok få noget ud af at gå til keramik - det lover vi dig. Og det kan endda gå så galt, at du som mange andre bliver helt afhængig af at komme.



Flere af vores kursister er gengangere – de vender tilbage igen og igen. Andre går på et enkelt forløb i ny og næ. Fælles er dog, at de alle giver udtryk for at opleve et fantastisk socialt fællesskab på tværs af alder og baggrund. Fællesnævneren er leret. Om du er nybegynder eller garvet ud i keramikkens verden, så er der en stor ydmyghed og en endnu større nysgerrighed. En fælles begejstring og en fælles undren – ”Ej, hvordan har du lavet den?”, ”Ej, WAUW – hvordan har du gjort det?” eller ”Nøj, det ser fedt ud, det du laver der. Hvordan opstod det lige??” eller ”Hov – hvad gik der lige galt her?”. Underviseren er der selvfølgelig til at hjælpe og guide, men i værkstedet hjælper og inspirerer vi også hinanden på kryds og tværs. Ideer opstår og vi udvikler på dem sammen. Så uanset din erfaring med ler, er der stadig meget (læs: RIGTIG MEGET), der er overladt til tilfældighederne. Hele denne proces bliver man lige som opslugt af og en del af og kender du ikke et øje, må vi advare dig om, at det kommer du højst sandsynligt til!



Tilbage til det med den kreative tilgang: Nogle er meget innovative i deres tilgang til leret og opfinder virkelig den dybe tallerken og tænker helt nyt, mens andre er blevet inspireret på Instagram, Pinterest eller i Søstrene Grene og giver sig i kast med at lave, hvad de er faldet for, eller måske hvad de mangler af brugsting derhjemme. Er man mere kreativ, om man vælger den ene eller anden tilgang!? Man kan sige, at der i egenskaben at være kreativ ifølge Den Danske Ordbog ligger evnen til at nytænke og -skabe og dermed lade ideerne blomstre. Tilgangen til leret kan med andre ord være mere eller mindre original, afhængigt af hvor ideen udspringer fra, hvorimod udtrykket altid vil være afhængigt af hænderne, der formgiver og teknikken der anvendes. At være kreativt anlagt kan bestemt være en fordel og en god forudsætning, men er hverken et krav eller en nødvendighed for at få noget ud af arbejdet med leret.


Som tidligere nævnt i bloggen ”Sammenhæng mellem keramik og mental sundhed”, er der flere af vores kursister som har tilvalgt keramikken, fordi det simpelthen gør dem godt. Den ro og fordybelse leret giver dem, er et pusterum, og foregår i et helt andet gear end meget andet i tilværelsen. Det er for mange et tiltrængt helle, hvor det er muligt for en stund at glemme tid og sted. Jeg tænker ikke, at man behøver at være kreativ for at opleve fordybelsen – det sker helt automatisk, når du får leret i hænderne. Hænderne tager over og hjernen slår fra. Det kan måske være nemmere for nogle end andre at overgive sig til processen, men der er mange muligheder for at opleve fordybelsen – om det så er at ælte leret, at udhule et emne, at dekorere med lerfarve eller afdreje en kop. Uanset ambitioner og evner.



Et godt eksempel er Nanna, som er ny kursist i KERAM!KKEN. Hun arbejder i administrationen i FOKUS Folkeoplysning i et barselsvikariat og har aldrig før haft med keramik at gøre. Hun har alligevel valgt at prøve kræfter med leret efter hun så værkstedet og hørte så meget godt om det. Hun ser bestemt ikke sig selv som værende kreativ, overhovedet. Men i og med at keramik trender lige i øjeblikket og fordi mange fremhæver, hvor afstressende det kan være – (og fordi KERAM!KKEN er i samme hus) skulle det prøves. Nanna er virkelig positivt overrasket; hun synes det er svært at arbejde med leret og er virkelig ude af sin komfort zone, men føler sig godt klædt på i form af en kompetent undervisning og fordi, hun føler, at hun vokser med opgaven. Hun har været afsted nogle gange nu og siger selv med stolthed i stemmen ”Jeg kan godt – jeg kan faktisk lave noget, som bliver flot”. Hun mener, uden at tøve, at keramik er for alle – og man behøver bestemt ikke være kreativ for at få noget ud af at gå til keramik.

Så ser du dig selv som anti-kreativ med 10 tommelfingre, så husk, at alle værkstedets undervisere er dygtige keramikere, klar til at tage dig i hånden og vejlede dig ud i lerets verden. Og leret er heldigvis et taknemmeligt materiale og i keramik er der er teknikker, der henvender sig til ALLE uanset niveau og opfindsomhed.

94 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page